Me Skatalaiset

Kultturiperintö – Meidän kotimme


Skataan muuttaa ihmisiä jotka ovat kiinnostuneita perinteisestä asumismuodosta. Miljöö houkuttelee asukkaansa, vaikka ”tyypillistä” Skatalaista ei helposti voidakaan määritellä. 

Skatassa asuu sekä ihmisiä, jotka ”aina” ovat asuneet täällä, että muualta muuttaneita. Vanhojen puutaloalueiden sekä vanhojen talojen arvostus ovat yhteistä skatalaisille. Alue on rauhallinen ja verrattain turvallinen, vaikka sijaitseekin aivan kaupungin ydinkeskustan vieressä. Alueen pihat ovat suojaisia ja asukkailla siten mahdollisuus myös yksityisyyteen, vaikka talot onkin rakennettu vieriviereen.Kuva: Eva-Stina Kjellman


SUKUTALOT
Skatasta löytyy suuri joukko ”sukutaloja”, jotka ovat pysyneet saman suvun omistuksessa. Tänä päivänä ei ole epätavallista että talo on saman suvun kolmannen tai neljännen sukupolven omistuksessa. Useita taloja on kuitenkin, kiinnostuneiden perijöiden puuttuessa, päätynyt rakennusyhtiöille, jotka ovat peruskorjanneet talot huoneistoiksi, perustaneet taloyhtiöitä ja myyneet osakkeet kiinnostuneille. Tämän tyyppisen omakotitalosta-osakehuoneistorivitaloksi-omistajanvaihdosten voidaan olettaa yleistyvän entisestään tulevina aikoina. Monet talot ovat kuolinpesien omistuksessa ja odottavat omistussuhteiden selvittämistä.


ME-HENKI
Skatayhdistys on tuonut asukkaille tiettyä yhteisöllisyyttä, sekä lisääntyvää yhteishenkeä. Yhdistyksen järjestämät tapahtumat tutustuttavat asukkaita toisiinsa ja alueeseensa. Asukkaat ovatkin osallistuneet tapahtumiin aktiivisesti. Tapahtumat, kuten Avoimet pihat ja Skatan Joulukalenteri, ovat houkutelleet paljon vierailijoita ja osoittaneet, että kiinnostusta Skataan riittää, myös alueen ulkopuolella. Yhdistyksellä on mahdollisuus tehdä kaupunginosasta elävämpi, osin järjestämällä tapahtumia, mutta myös dokumentoimalla mennyttä ja nykyaikaa.

Kuva: Eva-Stina Kjellman


MONTA SUKUPOLVEA
Merkillepantavaa Skatassa on että täällä asuu useita eri sukupolvia; niin vanhuksia kuin lapsiperheitä. Muutoksia tapahtuu säännöllisesti ja tasaisesti ilman suurempia sukupolvenvaihdoksia. Monimuotoisuus on Skatassa rikkaus josta pidetään kiinni. Myös Skatan historia on monipuolinen ja kaikilla taloilla on omat tarinansa. Skatan historia heijastelee monin tavoin kaupungin historiaa yleisemmälläkin tasolla. Täällä näkyvät niin muuttoliikkeet kuin työväenliikkeenkin jäljet, kuten myös liike-elämän kehitys. Täällä on asunut merimiehiä, tupakkatehtaan työläisiä, käsityöläisiä, leskiä lapsineen ja tietysti nykypäivän koulutettu väestö.  Tämä monimuotoisuus vastaa suurelta osin kaupunginosan viehätyksestä ja uniikista tunnelmasta.

YRITYKSET
Skatassa toimii useita erilaisia yrityksiä ja esittelemme monet niistä täällä kotisivulla. Klikkaa valikon ”Palvelut”- linkkiä tai ”Mitä etsit Skatasta”-välilehteä vasemmalla.