Nähtävyydet

Nähtävyydet

Skata on suojeltu kaupunginosa, yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista ja mahdollisesti myös suurin. Katujen nimet muistuttavat vanhasta merenkulku ja laivanrakennus kaupungista. Skatan ensimmäiset korttelit suunniteltiin 1700-luvulla ja niissä asuivat merenkävijöitä, käsityöläisiä ja myöhemmin tupakkatehtaan työntekijöitä.

Puutalokaupunginosa Skata on itsessään nähtävyys kapeine katuineen ja persoonallisine taloineen. Olemme koonneet tähän muutamia kohteita joihin myös kannattaa tutustua.


Alholminkatu
johtaa puukaupunginosaan Pohjoisnummi, kansan suussa Skata. 1900-luvulla Alholminkatu oli lukuisine kauppoineen Skatan kauppakatu.

Haminankatu / Loveret
Skatan vanhimmat talot löytyvät Haminankadulta ja Loveretista.
Talot ovat 1700-luvun loppupuolelta ja 1800-luvun alkupuolelta.

Strengbergin tupakkatehdas

Koulukatu

Strengbergin tupakkatehtaan perusti Philip Ulric Strengberg  vuonna 1762. Tehdasta laajennettiin vuonna 1851 ja se oli 1800-luvun lopulla Pietarsaaren suurin työnantaja, ja 1920-luvulla Pohjoismaiden suurin tupakkatehdas jossa 1 300 työntekijää. Toiminta lopetettiin ennen vuosituhannen vaihdetta ja tänään punatiilinen tehdasosa toimii Pietarsaaren kaupungintalona kun taas vaaleammassa osassa toimii lukuisat yritykset.

Palokunnantalo

Kristiinankatu  2

Pietarsaaren palokunnantalon on suunnitellut Torben Grut ja muistuttaa tyrmäävästi Tukholman stadionia jonka samainen arkkitehti on suunnitellut. Taloa käyttävät nykyään mm. ruotsin- ja suomenkieliset amatööriteatterit.


Westerlundin matkustajakoti

Pohjoisnummikatu 8

Westerlundin matkustajakoti sai alkunsa vuonna 1923 ja on yksi vanhimmista vielä toimivista yrityksistä Skatassa.


Viktor Sundin tupa

Taljasepänkatu 7

Viktor Sund (1891-1966) asui talossa naimattoman äitinsä kanssa joka oli tehdastyöläinen Strengbergin tupakkatehtaalla. 17-vuotiaana Viktor kirjoitti runon ”Folkvisa” / ”Där björkarna susa” (suom. Miss´soutaen tuulessa, Jussi Snellman) jonka Oskar Merikanto myöhemmin sävelsi. Perinteen mukaan laulu kertoo Viktorista itsestään ja hänen tulevasta morsiamestaan. He olivat suunnitellet menevänsä naimisiin kesällä mutta morsian kuoli ennen häitä. Viktor Sund jäi sittemmin naimattomaksi. Hän  toimi runoilijana, opettajana, kirjaston ylihoitajana sekä museointendenttinä Pietarsaaressa. Tupa on hänen lapsuudenkotinsa ja sai myöhemmin toimia kirjailijatupana.

Ensimmäinen Halpa Halli
Alholminkatu 12

Suomen ensimmäinen Halpa Halli, ruotsiksi Billiga Boden, aloitti toimintansa tässä talossa vuonna 1967 vuokraten tilansa Folkhemmet-nimiseltä yritykseltä jonka toiminta oli ollut talossa aikaisemmin.

Strengbergin lääkäriasema
Alholminkatu 19     
Ensimmäinen kivitalo joka rakennettiin Skataan. K. J. Ahlskogin suunnittelema talo rakennettiin vuonna 1911 Strengbergin tupakkatehtaan lääkäriasemaksi. 1913 tähän perustettiin myös kaupungin toinen apteekki joka sai nimekseen Uusi apteekki. Vuonna 1930 apteekin toiminta siirrettiin keskustaan ja toimii edelleen Botnia apteekin nimellä.
Asuinhuoneistojen lisäksi rakennuksessa toimii tänään Vapaamuurareiden aluekeskus.

Pietarsaaaren ensimmäinen kansakoulu
Alholminkatu 30
Tämä talo rakennettiin Marian kansakouluksi 1874 Maria Malmin muistoksi. Hän oli naimisissa laivanvarustaja Otto Malmin kanssa joka oli aikansa rikkaimpia miehiä Suomessa.  Rakennuksessa on toiminut ruotsin- ja suomenkielinen kansakoulu ja vuodesta 1928 suomen – ja ruotsinkielinen päiväkoti.

Ekmanin dieselipumppu

Alholminkatu 33

Dieselipumppu on alkuperäispumppu vuodelta 1951 ja joka on edelleen Ekmanin linja-autojen päivittäisessä käytössä.


Aleksanterinpuisto/Aleksanterintori

Skatan pohjoisosassa Pohjoisnummikadun ja Hämeenkadun välissä 

Vehreä ja mukava leikkipuisto joka on toiminut skatalaisten luonnollisena kohtaamispaikkana monien sukupolvien ajan.

Päiväkoti Barnabo
Jaakonkatu 21
Martha-yhdistyksen aloitteesta tämä rakennus rakennettiin vuonna 1908 nimellä ”lastenkotitalo”. Rakennus on kaikkina vuosina toiminut päiväkotina.


Kirjailija Anna Bondestamin koti
Amerikankatu 18B     
Kirjailija Anna Bondestamin (s.Elfving) perhe vuokrasi tässä talossa kammarin ja keittiön. Anna kirjoitti useita sosiaalishistoriallisia romaaneja, niiden joukossa nuorisoromaanin ”Kuilu” joka kertoo punaisista ja valkoisista Pietarsaaressa vuoden 1918 tietämillä. Hän toimi myöhemmin historiantutkijana ja on kirjoittanut monia historiallisia teoksia Pietarsaaresta.

Kirjailija Kaarlo Haapasen koti
Piispankatu 1
Kaarlo ”Kassu” Haapanen syntyi tässä talossa (1918-1999). Hän on tunnettu trilogiastaan ”Pietarsaaren trilogia” joka kertoo elämästä kaupungissa. Teoksissa on erityinen painopiste työläiskortteli Skatan arjessa. Haapanen oli sanojen taituri ja trilogiassaan hän maalaa realistisen kuvan elämästä kasvuympäristöstään Skatassa elävästi ja paikoittain humoristisella tavalla.

Kapteeni Idmanin talo
Hämeenkatu 8 
Merikapteeni Petter Gustav Idman rakennutti talon 1856. Idman oli parkki Herculeksen merikapteenina joka oli Suomen ensimmäinen maailmanympäripurjehtija (1844-1847). Kapteeni Idman esikuvanaan monet muut suomalaiset purjehtijat tunsivat houkutusta hakeutua kaukaisille vesille.

Kirkkotupa
Haminankatu 2
Pieni punainen tupa oli aikoinaan kirkkotupana, yöpymispaikkana larsmolaisille kirkko- ja kaupunkimatkoilla. Ajan myötä tässä on toiminut myös vanha suutarinverstas ja myöhemmin kampaamo.
Kesällä 2018 Marmelad Kompaniet aloittaa toimintansa tässä.

Anna-Maria Runeberg
Haminankatu 4
Johan Ludvig Runebergin äiti, Anna-Maria, asui tässä talossa miehensä merikapteeni Lorenz Ulricin kuoleman jälkeen.

Johan Ludvig Runebergin vanhempien talo / Korken
Haminankatu 14
Kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin vanhemmat, merikapteeni Lorenz Ulric ja hänen vaimonsa Anna-Maria asuivat talossa vuonna 1828, samana vuonna kun Lorenz Ulric kuoli.

Skorpan
Loveret 14/Ebba Braheesplanadi
Leipomokahvila Skorpan on kodikas korttelileipomo, joka kesäaikaan valmistaa myös käsityönä tehtyä jäätelöä. Kahvila avasi ovensa 2014. Sitä ennen talossa, jonka vanhimman osan kerrotaan olevan peräisin vuodelta 1790, sijaitsi antiikkiliike. Talo tiettävästi rakennettiin kapteeni Peter Gustav Böckelmanin tilauksesta ja se on vuosien varrella majoittanut niin tyttökoulua kuin Pietarsaaren meripartiolaisia.

Lisää mielenkiintoista luettavaa löytyy kirjasta ”Skata- mökkejä ja unelmataloja”, hinta 30 €. Saatavana Pietarsaaren museosta, Tupakkamakasiinista, Pietarsaaren Kirjakaupasta tai ottamalla yhteyttä Britt Lindströmiin puh. 040 7244 6382 tai brittl51@gmail.com


PYÖRÄILLEN SKATAAN!
Skata sopii hyvin nautittavaksi fillarin satulasta! Jos sinulla ei ole pyörää, voit vuokrata sellaisen After Eightistä (Isokatu 8). Turisti-infosta saat kartan joissa reittiehdotuksia Skatan läpi pyöräilyyn. Voit myös ladata kartan täältä:
» Pyöräilykartta pdf:nä

PIETARSAARI KIRJALLISUUDESSA
Pietarsaaren kaupunginkirjasto on koonnut oppaan jonka nimi on ”Pietarsaari kirjallisuudessa”. Sieltä  löydät kaupungin läpi opastavan reitin, joka johdattaa sinut joko kirjoista tuttuihin miljöisiin, tai paikkohin jotka ovat olleet pietarsaarelaislähtöisille kirjailijoille tavalla tai toisella merkittäviä. Useat näistä alueista sijaitsevat Skatakortteleissa.

Voit noutaa oppaan karttoineen Kaupunginkirjastosta tai tutustua materiaaleihin netissä. Älä myöskään jätä väliin mahdollisuutta kuunnella valittuja otteita kyseisistä teoksista. Mahdollisuus toimii sekä puhelimella että tietokoneella.
» Pietarsaari kirjallisuudessa

OPASTETUT KIERROKSET
Haluaako ryhmänne saada mahdollisimman paljon irti vierailustanne Pietarsaaressa? Varatkaa Pietarsaaren opasyhdistyksestä kaupunkiopas. Lisäinformaatiota löydät täältä:
» Pietasaaren seudun opaspalvelut